Kenan ÖZTÜRK

Samsun’da Tirit  

Düşünüyorum da…
                Müthiş bir ülkedeyiz.
                Tarihi, doğası, folkloruyla…
                Horonu, halayı, zeybeğiyle…
                Ülkemin her köşesinden farklı zenginlik fışkırıyor.
                Gezilip görülecek yerlerin yanında bir de damak zevki var ki…
                Mutfak kültürüne yetişmek dahi zor.     
                Karadeniz’de mısır ekmeği, turşu, lahana…
                Hamsi namını taşımış ülkemin dört bir tarafına.   
                Kebabın bir ucu Urfa ve Adana’da, diğer ucu ise Tokat ve Erzurum’da.
                Antep baklavası, Terme pidesi, tatar böreği…
                Bilmediğimiz hangi yörede kim bilir neler var.
                Yörelere ait mutfak kültürü ve damak zevki son yıllarda çeşitli organizasyonlarda insanların beğenisine sunuluyor. Etkinlikler festivale dönüşürken, insanımız merakını da gidermiş oluyor.    
                Tirit yemeği ise Samsun’a has mutfak kültürü.
                Geçtiğimiz günlerde yöresel yemeği tatmak için Kavak Tirit evindeydik.   
                Kültürel sorumluluğa soyunan Kavak Tirit Evi ilçe merkezine yakın eğimli bir arazide.
                Kavak Belediyesine ait dış mekândaki kamelyalar yaz ayları müşteri toplarken, soğuk havalarda genelde Tirit Evinde hizmet veriliyor.              
                Bulgur ve kaz etinden yapılıp yufka ile yenen tirit; Kavak, Havza ve Vezirköprü’ye has olsa da, Bafra, Alaçam, Yakakent gibi çevre ilçelerde bu kültürden nasibini almış.   
                Kavak yöreye has kültürün öncülüğüne adeta soyunmuş.
                Yöresel farklıkları sunarken sadece ticari bakmamalı, kaliteden de asla ödün vermemeli. Sorumluluğu üstlenen işletmeler yerel yönetim ve idareciler tarafından desteklenmeli.
                Aslında hizmet sektörü şikâyete açık olsa da, birkaç yıldır hizmet veren Kavak Tirit eviyle ilgili olumsuz eleştiri bugüne kadar duymadım.
                Tirit kış aylarında yapılırken Kavak Tirit Evinde her mevsim alternatif yiyecekler bulabiliyorsunuz.
                Gurup halinde özellikle hafta sonları giderken mutlak rezervasyon yapılmalı.
                Tirit Evinde tirit partisinin bitimi Şark Köşesinde çay faslı ile bambaşka.   
                Akşam veya hafta sonu farklı bir atmosfer yaşayabilir, Karadeniz’e yolu düşenlere söyleyeceğim ise geçiş güzergâhında Kavak’ta küçük bir mola vererek tiritle tanışmanız mümkün.  
                Herkes kendi yöresindeki kültürleri geliştirmeli.  
                Zenginlikler kokteyl tarzında harmanlanmalı.   
                Samsun’da tirit yemek isterseniz
                Kavak Tirit Evi sizleri bekliyor.
                 

Yazarın Yazıları
Düşündüm Bu Bayramda16 Ağustos 2019 “Şehitlik nasip olmadı”09 Ağustos 2019 Kapıkaya’da tatlı bir macera02 Ağustos 2019 Boğazımızda kalan erik 26 Temmuz 2019 Kadırga’daki Çocuk19 Temmuz 2019 Karagöl Dağı Zirveden12 Temmuz 2019 'Ben Varım!' diyen köylü05 Temmuz 2019  Su Akarken Türk Bakmıyor28 Haziran 2019 Altın Yumurtlayan Artvin21 Haziran 2019 'Yaylanın Nuri Dayısı'14 Haziran 2019
ANA SAYFA SAMSUNSPOR YAZARLAR GÜNDEM SİYASET EKONOMİ GÜNCEL SPOR YAŞAM GALERİ VİDEO E GAZETE HABERAKS TV İLETİŞİM